ChordBuddy project - speciaal onderwijs

Kennen jullie de ChordBuddy al?
TOONZETTERS ontwikkelde een lessenserie voor het speciaal onderwijs in opdracht van ABC Cultuur en het Oranjefonds waarbij de ChordBuddy centraal staat. Met de ChordBuddy kun je stapsgewijs gitaar leren spelen. Dit hulpstuk klik je eenvoudig op de gitaar en kun je gemakkelijk 4 akkoorden (C – D – G – Em) spelen.  

 

Voor het ChordBuddy project ging Toonzetters op zoek naar 4 tijdloze (pop)songs voor de bovenbouw van het speciaal onderwijs. Songs die met veel plezier worden gezongen, voor energie in de klas zorgen én die maar uit 4 akkoorden bestaan. Na heel wat speur-, luister en uitprobeerwerk koos Toonzetters voor: • I’m a Believer – The Monkees,  • Mama don’t allow – uitvoering door The Jive Acces Skiffle Combo, • Way hay and up she rises (also known as ‘Drunken Sailor’) – uitvoering door The Irish Rovers en • Hey Ya! van Outkast!
MUSICATION maakte bij elk lied een toffe play-along video voor boomwhackers, stokken of bodypercussie én ChordBuddy!

In dit project staan de 4 play-a-longs centraal en wordt er stapsgewijs toegewerkt aan het meespelen, ‘het uitvoeren’, van de play-a-long. Naast de lesbrieven heeft Toonzetters instructievideo’s gemaakt voor de ChordBuddy en EXTRA ‘spin-off’ lessen en energieke werkvormen ontwikkeld. Ook zijn we zelf de klas in gedoken en het project fysiek én ONLINE uitgevoerd tijdens de lockdown met véél creativiteit! We hebben een TRAINING gegeven aan de groepsleerkrachten en ChordBuddy-kaarten gemaakt zodat scholen zelfstandig met dit project aan de slag kunnen  gaan. 

I’m a Believer – The Monkees

Mama Don’t Allow
The Jive Acces

Drunken Sailor
The Irish Rovers

Hey Ya!
Outkast!

NOOT van Toonzetters
In Hey Ya! is het laatste akkoord eigenlijk E majeur i.p.v. E mineur. Omdat wij het zo’n heerlijke tijdloze popsong vinden die uitnodigt om lekker mee te zingen én het verschil op de gitaar minimaal is (namelijk maar 1 snaar van de 6 klinkt anders). Hebben we er toch voor gekozen om dit lied te gebruiken en de E-majeur te veranderen in een E-mineur. We begrijpen dat juist de E-majeur Hey Ya! zo tof maakt en dat andere makers wellicht hierin een andere keus zouden maken.