wat ons drijft

Wij, TOONZETTERS, zijn dol op cultuureducatie! Wij zijn makers, creatieve ondernemers, moeders, vaders, muzikanten, kunstenaars, ontwerpers en altijd in beweging. Het liefst willen we zoveel mogelijk kinderen, leerkrachten en vakcollega’s inspireren met mooie, grappige, interessante, verrassende, originele liedjes, video’s en lesmaterialen. Met Toonzetters ontwerpen we educatief materiaal. We buigen ons over culturele vraagstukken en gaan graag de discussie aan over onderwijs en kunst. Wij zijn een groeiende en lerende community met liefde voor het vak en bovenal willen we kinderen uitdagen de wereld om zich heen te onderzoeken, te bevragen en hun eigen geluid te geven.

Ninya & Iris

Ninya en Iris leerde elkaar 10 jaar geleden kennen op de educatie afdeling van Aslan Muziekcentrum in Amsterdam. Vol energie en met passie gaven ze daar vorm aan de muziekeducatie. Ninya en Iris zijn twee MAKERS van de eerste lange leerlijn muziek: De Muziek Talent Express. Dit complete handboek vol wereldse muziek bleek een opstapje te zijn voor de wervelende samenwerking.

Foto van Ninya de Wever - Toonzetters

Naast Toonzetters is Ninya de projectleider ABC Cultuur, trainer en muziekdocent in het (speciaal) onderwijs in de IJmond. Als gastdocent Speciaal Onderwijs is ze verbonden aan Codarts Rotterdam Speciaal Onderwijs en ontwikkelt ze lesmaterialen voor o.a. Plein C.

Ninya gelooft in de kracht en pracht van kunst en het voorrecht van educatie (geven). Ook houdt ze van lange wandelingen, de zee, wildplukken, goede gesprekken met vrienden en vreemdelingen en haar heerlijke dochter Ella Bella. Ninya studeerde naast het conservatorium ook aan de Gerrit Rietveld academie. Op haar wensen lijst voor Toonzetters staat dan ook nog een Toonzettersproject met het Stedelijk museum!

Iris heeft met veel passie voor onderwijsvernieuwingen samen met anderen de Democratische School LIFE! in Landsmeer (nu Democratische School Amsterdam) uit de grond gestampt. Haar hart gaat sneller kloppen van leren vanuit intrinsieke motivatie, eigenaarschap, creativiteit en verbinding. Het liefst gaat Iris op avontuur met het hele gezin in hun gepimpte camperbusje ‘Harrison’ of rommelt ze in haar (moes)tuin met haar drie kids, labradoodle pup, kipjes en poezen. 
Iris studeerde Muziektherapie, Docent Omgangskunde en Ecologische Pedagogiek (master). Naast Toonzetters geeft Iris met veel plezier hands-on muziekles in het Praktijkonderwijs, het MBO en basisscholen in de Zaanstreek en IJmond. Momenteel is Iris verbonden als muziekdocent aan Koninklijk Visio in Amsterdam en verzorgt ze muziekles aan blinde en slechtziende leerlingen.

Foto van Iris Steiner - Toonzetters
plein-c-fluxus-zaandam-R6-studio-rutger-vos-8623-300x200 (1)
Ninya en Iris
CB - webinar - Toonzetters

IN OPDRACHT VAN

Afbeelding van Welkom bij het Orkest - Toonzetters

TOONZETTERS schreef voor dit uniek project waarbij het hele orkest, de instrumenten, de solist, de dirigent en de prachtige muziek centraal staan het lesmateriaal voor in de klas. Dompel je onder in de indrukwekkende klanken van de strijkers of voel hoe machtig het koper klinkt. Bekijk HIER het lesmateriaal van Toonzetters bij dit project i.o.v. het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

Inspirerende samenwerkingen met andere makers resulteerde in deze muzikale lesbrief voor de bovenbouw met o.a. een krachtig lied, uitdagende boomwhacker-play-along van MUSICATION en verdiepend lesmateriaal om aan de slag te gaan met KUNST, COMPOSITIE, COMMUNITY– en CROSS-OVER art. Bekijk HIER de lesbrief met boomwhacker play-along, instructivideo en nog veel meer!

Voor Stichting Appeltaartconcerten ging Toonzetters samen met de musici de klas in en namen we de leerlingen mee op reis naar het paleis van de Chinese Keizer én de kleine nachtegaal. TOONZETTERS schreef de voorbereidende les waar de betoverende klanken van de altviool en fagot en de mechanische geluiden van de ‘nep-nachtegaal’ centraal stonden. 

Voor ABC Cultuur heeft TOONZETTERS 40 muzieklessen van vakcollega’s onder de loep heeft genomen, (her)schreven, aangevuld, verdiept en samenhang aangebracht voor een rijke muzikale leeromgeving voor de scholen in Beverwijk. 
Bekijk HIER een impressie van de door Toonzetters ontwikkelde muzieklessen.

40 muzieklessen ABC Cultuur