Muzieklessen ABC Cultuur

Afbeelding van abc cultuur - Toonzetters

Vanuit de regeling Muziekimpuls verzorgt het centrum voor de kunsten Beverwijk vanaf 2016 op 8 Beverwijkse basisscholen muzieklessen en trainingen aan groepsleerkrachten. Voor deze lessen ontwikkelt het team van vakdocenten muzikaal lesmateriaal op maat voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. 

Tussen 2016 en 2019 zijn meer dan 200 muzieklessen geschreven. Het Centrum voor de Kunsten wil deze lessen graag kwalitatief verbeteren en toegankelijk maken voor het Beverwijkse onderwijs.
TOONZETTERS is bij dit project gevraagd om een selectie van 40 lessen te maken en deze lessen te herschrijven, aan te vullen, samenhang te geven en te vormen tot een rijke muzikale leeromgeving.

De muzieklessen die TOONZETTERS onder handen hebben genomen bestaan uit liedjes en speelstukken met uitgebreide uitwerking in de verschillende de muzikale domeinen; zingen, spelen, bewegen, luisteren, noteren, improviseren en componeren. Ook is er bij de lessen uitgegaan van een verdeling over thema’s, lesstijlen en doelen die overeenkomen met de tuledoelen SLO. De lessen zijn verder ingedeeld in onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Hieronder een kleine selectie van de lesbrieven die naar hartenlust gebruikt mogen worden in de klas. Daarvoor zijn ze bedoeld!
Het openbaar maken en/of reproduceren van deze materialen op (eigen) websites, verzamelwerken, bundels of op enige andere manier, is niet toegestaan zonder toestemming van Toonzetters. Wil je meer weten over Toonzetters? Met ons samenwerken of heb je een tof (les)idee of suggestie voor een project? Mail ons dan!

Verre landen

Een les voor de MIDDENBOUW en BOVENBOUW over reizen en vakantie. Met verschillende luisteroefeningen, een actieve ‘work-out’ tijdens het aanleren van het lied en een begeleidingspartij met stokken en boomwhackers. Klik op de afbeelding van de lesbrief om deze te downloaden.

Iko Iko

Een les voor de BOVENBOUW gericht op wisselzang, luisteren naar en spelen van verschillende ritmes en harmonisch begeleiden op klankstaven en boomwhackers. Iko Iko leent zich goed als presentatielied tijdens een viering of afsluiting op school. Klik op de afbeelding van de lesbrief om deze te downloaden.

Hoor de paardjes dansen

Een les voor de ONDERBOUW gericht op de beleving van de 3/4 maat. Met een bordjes-choreografie en bewegen op walsmuziek. Een les die prima past in de drukke sinterklaastijd. Klik op de afbeelding van de lesbrief om te downloaden.

Dichtbij de kerstboom

Een les voor de ONDERBOUW en MIDDENBOUW met een mooi lied in 3/4 maat. Een kerstles met werkvormen om samen te neuriën, zingen, de boom optuigen, begeleiden op instrumenten en die zich uitstekend leent om uit te voeren tijdens een kerstviering. Klik op de afbeelding van de lesbrief om deze te downloaden.

GRAFISCHE PARTITUUR

‘DICHTBIJ DE KERSTBOOM’

AFBEELDINGEN

‘DICHTBIJ DE KERSTBOOM’

extra lesbrief